Rob Janssen (NPO 3FM) haakt morgen aan bij Nederlands eerste échte kinderradio.
Tilburg, woensdag 12 september 2018

Donderdag 13 september wordt de eerste radio-uitzending door kinderen in Nederland LIVE uitgezonden. Giel Beelen en Astrid de Jong begeleiden een groepje kinderen en zullen hen klaarstomen voor de radioshow. Ook Bert Kranenbarg, Rob Janssen, Amber Brantsen en vele andere radiomakers zetten zich die dag in en gaan terug naar de basisschool om échte kinderradio te maken. De uitzending is vanaf 14.00u. live te horen op deze website.

Radiomakers van Radio Veronica, NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Omroep Brabant, Omroep Tilburg en VHU Europe & Pure Jingles verruilen Hilversum voor één dag voor Tilburg om kinderen te helpen bij hun eerste live radio-uitzending. Samen met studenten van de KRO-NCRV Radioschool, de NPO Campus, Hogeschool voor Journalistiek en de Fontys Hogeschool Kind en Educatie leren zij kinderen in verschillende workshops hoe je radio maakt en een uitzending voorbereidt.

Rob Janssen

Op de valreep meldde ook Rob Janssen van NPO 3FM zich bij Basisschool De Vijf Hoeven. Hij wil deze dag absoluut niet missen toen hij hoorde hoeveel radiomakers er meedoen: “Dit wordt écht een toffe dag. Radio is het leukste wat er is en dat mag je dan met kinderen delen op school. Ik ben stiekem best wel jaloers, want dit had ik vroeger niet op school. Je maakt radio onder schooltijd en je bent nog met taal bezig ook! Ik heb er zin in.”

Bekende radiomakers

De radiodag in deze omvang is uniek in Nederland en wordt georganiseerd door basisschool De Vijf Hoeven. Dankzij de massale vrijwillige inzet van bekende radioliefhebbers, die educatie een warm hart toedragen, wordt dit een onvergetelijke dag.
Giel Beelen (Radio Veronica) en Astrid de Jong (Omroep Max, NPO Radio 1) leren kinderen presenteren en een radioprogramma van A tot Z voor te bereiden in Prepr, een online programma voor radiomakers. Bert Kranenbarg (KRO-NCRV, NPO Radio 5) laat kinderen een eigen radiostation bedenken en bij Koen Wijn en Rianne Stip maken kinderen een reportage. VHU Europe & Pure Jingles demonstreert hoe je jingles kunt maken en Rob Janssen en Timo Kamst geven een spoedcursus presentatievaardigheden tijdens de workshop Radio-DJ.
Amber Brantsen, nieuwslezer bij het NOS Journaal, maakt met kinderen nieuwsberichten en leert hen als een echte nieuwslezer voor te lezen. Matijn Nijhuis zou ook les komen geven, maar is op het laatste moment helaas verhinderd.

Live-uitzending

Ter afsluiting komt alles samen in de eerste live radio-uitzending van Nederland gepresenteerd door kinderen. Giel Beelen en Astrid de Jong begeleiden een groepje kinderen die in één dag worden klaar gestoomd tot échte radiomakers. Je hoort dan wat er die dag is gemaakt gepresenteerd door kinderen van basisschool De Vijf Hoeven. De live-uitzending vindt donderdag 13 september tussen 14.00u. en 16.00u. plaats en wordt online uitgezonden op deze website.

Taal, digitale geletterdheid en mediawijsheid

Op basisschool De Vijf Hoeven maken kinderen het hele jaar door radio om aan taaldoelen te werken. Door op die manier thematisch te werken worden kinderen mediawijzer en werken ze aan hun digitale geletterdheid.
Het initiatief komt van Tjeerd van den Elsen, Leraar van het Jaar 2017 in het primair onderwijs. Hij is heel blij dat zo veel radioliefhebbers zich vrijwillig inzetten: “Het is fantastisch om te zien dat zo veel radioprofessionals betrokken zijn bij educatie en de passie voor radio willen delen met kinderen en studenten. Zij zetten zich belangeloos in en dragen écht een waardevol steentje bij, geweldig!”

Wie doen er mee?

Deze radiomakers zijn er 13 september bij: Giel Beelen (Radio Veronica), Bert Kranenbarg (KRO-NCRV, NPO Radio 5), Astrid de Jong (Omroep Max, NPO Radio 1), Rob Janssen (AVROTROS, NPO 3FM), Amber Brantsen (NOS Journaal), Matijn Nijhuis (NOS, NPO Radio 2), Koen Wijn (Omroep Brabant), Rianne Stip (AVRO-TROS, NPO Radio 1), Timo Kamst (Coördinator NPO Campus met Olivier Bakker), KRO-NCRV Radioschool (Veerle Bos, Kyra Haerkens, Jelmer Witteveen, Noémi Lemoine), Jona Hofman (VHU Europe & Pure Jingles), Lidi Toepoel (Kek Films), Bas Witte, Stan Zilver, Wietse Stuiver en Thomas Weemaes van Omroep Tilburg.